Pivovar Ládví Cobolis 24. a 25. května 2019 oslavil své první narozeniny a my jsme u toho nechyběli.

Podívat se a popít jsme dorazili v pátek 24. května přibližně v půl páté (oficiálně se startovalo ve 14:00), kdy se lidé teprve scházeli. Ono chvíli trvalo, než se prostranství před kulturním domem Ládví či prostory restaurace alespoň na pohled zaplnily, organizátoři vše připravili poměrně velkoryse, takže po celý večer se dala nalézt místa na posezení (stolky s lavicemi, venkovní zahrádka, kašna :-)). Z malého pódia vyhrávala živá hudba, popřípadě DJs; byly připraveny prohlídky pivovaru (nadlouho dopředu zamluvené) i kulturního domu, konala se výstava pivovarnictví.

Od 17:00 měla ve společenském sále začít panelová diskuse se sládky pivovarů Cobolis a Budějovického Budvaru, Pavlem Paloušem a Alešem Dvořákem, ovšem jelikož se nás sešlo všehovšudy šest (3 na jedné straně, 3 na druhé :-)), přesunula se zajímavá debata nejen o "craftu", lásce ke zlatavému moku a kolaboraci "malého s velkým" ven na pódium, kde zasáhla mnohonásobek posluchačů. Po krátkém projevu zastupitele městské části Prahy 8 došlo k naražení unikátního Cobolis výročního ležáku, později pak nefiltrované varianty desítky "Společné z Budvaru".


Jenom u příležitosti 1. výročí pivovaru Cobolis Ládví uvařený, naražený a sládkem čepovaný ležák, pořádně nachmelený, výrazně bylinně hořký, krásně pitelný. Tady i vzhledem k šou nemůžu jinak. 😀

Pivovar Cobolis samozřejmě doširoka otevřel své brány, takže uvnitř si každý mohl dát něco z jejich produkce (na čepu mívají standardně 10 druhů). Největší stánek pak logicky měl i venku, kde kromě teplého občerstvení (česká kuchyně, burgery, steaky) a výrobků z vlastní pekárny i cukrárny nabízeli na čepu dalších 7 druhů piv (dohromady tedy úctyhodných 17 "Cobolisů"!). Druhý nejrozlehlejší stánek patřil Budějovickému Budvaru n.p., partnerovi a spolupořadateli akce, který kromě svého kvasnicového Kroužku přivezl ležák Budvar 33 a již zmiňované kooperační světlé výčepní, příjemně plné a pěkně chmelové "Společné z Budvaru".


Velice slušná, pěkně pitelná desítka s akurátním řízem, hořkostí, plností a chmelovostí. Na druhou stranu ničím překvapivá, zato poctivá.

K našemu překvapení se ve stánku Budvaru nabízela také piva od Permonu, Zichovce, Zvíkovského Podhradí a Nachmelené opice. Jak však osvětlil Aleš Dvořák při diskusi, velkoproducent jako Budvar jednoduše není technologicky zařízen na výrobu limitovaných, experimentálních várek, takže než se o něco podobného pokoušet vlastními silami a měnit zavedené, raději se dohodl na spolupráci a dává prostor menším, v "craftových" vodách zavedenějším jménům. A když už jsem nakousl ty drobnější, hostující pivovary, opravdu bylo z čeho vybírat, se svým stánkem dorazily následující: Akciový pivovar Dalešice, Pivovar Antoš, Pivovar Nomád, Čerstvé pivo, Řemeslný pivovar Raven, Pivovar Moucha, Risktaker Brewery, Bad Flash, Jablonecký pivovar Volt, Zámecký pivovar Frýdlant a Sibeeria. Od organizátorů zaznělo, že dohromady mohl návštěvník ochutnat na 70 piv z 19 pivovarů!


Výborná APA, krásně citrusová, plná, nemám co vytknout, proto za plné. 😀

Díky příjemnému počasí, přátelské atmosféře, hladké organizaci a v neposlední řadě také zmiňovanému velebohatému výběru (snad opravdu nic zásadního nechybělo, od ležáků přes ejly, IPy, stouty, kyseláče ke gruitu či barleywine) jsme v pátek na místě vydrželi až do "zatmívačky" po 23. hodině. Nemám žádný důvod se domnívat, že by to druhý den v sobotu dopadlo jinak, neméně dobře. Jak však řekl sám Pavel Palouš, šlo o jejich PRVNÍ narozeniny, tudíž moc nevěděli, co očekávat (viz ona panelová diskuse se sládky), no a protože je vždy co zlepšovat, na druhé výročí se z chybiček poučí. A my se na něj určitě přijedeme podívat opět.