V sobotu 13. dubna 2019 od 10 do 19 hodin se na Smíchovské náplavce konal food festival "Gril a pivo", který jsme si vzhledem k magickému slůvku "pivo" v názvu nemohli nechat ujít. Pořádala ho firma Food Event Praha a je tak jedním z řady akcí zaměřených na různě exotická jídla.

    U vstupu jsme za 50 Kč dostali pásku na ruku (tzv. "Food Pass" opravňující k nákupu u rozličných stánků; no stejně jsem ho měl schovaný pod rukávem bundy a nikde ho vidět nevyžadovali) a vyrazili na průzkum. Počasí sice úplně nepřálo, naštěstí nepršelo, ale obzvláště takhle u řeky byla chvílemi pořádná kosa. Lidí se přesto sešlo celkem dost, ve frontách toho však moc nenačekali. Co se týče jídla, výběr byl opravdu bohatý: burgery či pečené/grilované klobásy a masa, asijská, mongolská, řecká kuchyně, peruánské speciality, srbská pleskavice, novozélandské haka-pies, sýry, pizzy, hranolky, dále třeba sladké štrůdly, vdolky či (mini)koblížky a spousta vegetariánských variant pokrmů. A to jsem si určitě nevzpomněl na všechno.

    Ovšem jak už jsem naznačil v úvodu, i přes výborné mongolské taštičky Banš nás především zajímaly drinky. Ještě než se k nim dostanu, zmíním, že u některých stánků se daly za stokorunové zálohy "pronajmout" skleněné půllitry, u jiného pevné plastové kelímky za padesát. Velice pak potěšila možnost (služba od pořadatelů) nechat si sklo i kelímek zdarma opakovaně vymýt.

    A teď už konečně k tomu pití. Tvrdý alkohol dovezl kamión Jacka Danielse, vinaři tu nalezli osamocený stánek s Proseccem, ještě jsme si všimli baru s míchanými drinky a svařákem, samozřejmě nechyběla kávička. Většina pivovarů přichystala i nějakou tu nealko limonádu, vítané osvěžení (v té klendře, ehm) určitě představoval náklaďáček s točeným ciderem Tátův sad (varianty suchý, polosuchý, višeň), jak potvrdí uživatel @stepan v jednom ze svých starších příspěvků. Neexperimentující pivaři se pak mohli stavit na tankovou Staropramen jedenáctku a tmavý Guinness.


Bohužel mi nachlazení nedovolí vzít víc než testovací vzorek. Ale je vynikající. Pěkně plnej a slušně suchej, žádná sladká břečka. Díky patří organizátorům interní konference, že takový drink nabídli

    Prvenství za nejrychleji vypitý stánek si určitě odnesl Pivovar Glokner, kde v půl čtvrté již nabízeli pouze Glock 12° Polotmavý ležák a Radler (Glock 12° Světlý ležák a tuším 14° IPA měli sundané a škrtnuté), za hodinu pak zbyla osamocená Zázvorová limonáda Glokner. Sedlčanský pivovar Krčín přivezl 11° světlý ležák, 12° světlý ležák Krčín a 12° IPA. Od Pivovaru Bubeneč jsme ochutnali jak jejich Světlý ležák 11°, tak Ale 10° (ale jenom já vše poctivě dokumentoval na pijto :-)).


Hodně svérázný ležák, velevýrazně chmelově kořenitý/bylinný, pořádně hořký. Postupně se na něj “zapíjím” (jako postupem půllitrem :)), takže mám tendence zamířit na 4*, ale chtělo by to víc času.

    Počernický pivovar se pochlubil 3 kousky: Světlým ležákem 12°, tmavou Počernickou Barborkou 13° a svrchně kvašeným speciálem IPA 15°. Za 150 Kč pak prodávali i 1,5litrové PETky (jinde jsme si jich nevšimli, na druhou stranu jsme po nich nijak nekoukali). A jako poslední (také byl od hlavní brány nejdál :-)) jsme vyzkoušeli pivo Nedomlel (vařeno v Domu várečném na Žižkově), na čepu s bezlepkovým světlým ležákem Extra-pale 11°, mexickým ležákem s limetkou a solí Chelada 10° [čeláda] a rychle vypitým polotmavým ležákem Iris 11° ze 30 chmelů.


Takový lehký, svěže citronovo-tropicko ovocný ležák, středně hořký, velice příjemný. Inzerují, že si na něm “pochutnají i fajnšmekři, co lepek můžou”, tak jsem ho teda zkusil... a fajn! 😀

    Ve výsledku jsme tedy napočítali 5 minipivovarů (dohromady 11 piv na čepu) plus 2 velké, v neposlední řadě 1 (resp. 3) cider. Průměrně stálo velké pivko 50 korun (malé 35), což se asi tak na Prahu dalo očekávat, stejně jako to, že se zde nevyskytovaly žádné pivní experimenty ani rarity, ale normální pití vhodné k jídlu (nejsilnější byla ona Počernická IPA 15°). S tímto vědomím jsme z festivalu odcházeli spokojeni a příjemně nasyceni.