Ve středu 1. května 2019 se u Břevnovského kláštera v Praze 6 uskutečnil již 5. ročník akce První pivní máj, na kterou jsme se poprvé podívali i my.

    Na louce v "podhradí" mezi klášterem a parkem se v 11:00 otevřely stánky prodejní, s občerstvením, a především ty pivní. O zábavu / kulisu se starala živá kapela (kytarista Petr Kadlček a hosté), zadní část zabraly pouťové atrakce, tudíž se akce ukázala více než vhodná i pro rodiče s dětmi. Co se jídla týče, vzhledem k dostatečně rozmanité nabídce (mj. hamburgery, sendviče, opečené klobásy, bramboráky, hranolky, "bull dogy", gyros, srbská pleskavice, ze sladkého vafle, palačinky či trdelník) se předpokládám nasytil každý, pro nepivaře pak byla připravená kávička, originální limonády, ovšem také stánky (tuším dva) s rozlévaným moravským vínem.

    My jsme na místo dorazili po 14. hodině, kdy nás akorát zkropila svěží přeháňka. Pak už areál déšť "líznul" jen mírně, naopak vysvitlo sluníčko a výrazně se vyčasilo. To společně s volným dnem zapříčinilo, že se louka brzy hodně zaplnila a u všech stánků se začaly tvořit mnohametrové fronty; nutno ovšem podotknout, že aspoň u píp celkem rychle odsýpaly. Točila se pouze malá piva (za ceny od 40 Kč výše) do jednorázových plastových 0,3l kelímků s logem akce, které se "ropákovsky" masivně vyhazovaly do žlutých kontejnerů, maximálně jimi mohli zájemci hlasovat pro nejlepší pivovar.


Pořádně hořká, pražená, čokoládová, silná. K nadšení mám daleko, ale je to dobrá, kořeněná “Black Saison IPA”.

    Těch se tu opravdu ukázalo rovných 20, pomineme-li tedy stánek Plzeňského prazdroje, který stál mimo řadu a tak trochu sem nepatřil (nebyl ostatně ani na rozpisu). Jenže stále se holt najdou lidé, pro něž jiné / lepší pivo než "Plzeň" neexistuje. Stranou se samozřejmě nacházel i domácí Břevnovský klášterní pivovar, pro jehož produkci se muselo na klášterní výčep.


Hodně hořké s příjemnou nevtíravou vůní citrusů. Silné jako noha. Pro mě velké překvapení, ikdyžasi na moc kousků by to nebylo.

    Největším ze zúčastněných pivovarů byl Herold Březnice (také, nepočítáme-li Birella u Plzeňského prazdroje, jediný nabízel nealkoholické pivo - Střízlíka). Středně velké řemeslné pivovary reprezentovala známá jména jako Antoš, Raven, Zichovec, Zhůřák či Krušnohor. Nejpočetnější zastoupení ale měly malé, často restaurační minipivovary ze všech koutů republiky: Trilobit, Kalikovar, Běleč, Dědkův mlýn, Kail, Podlesí, Nomád, Padochov, MadCat, Čestmír, Písecký hradební pivovar, Kozlíček, Lounský žejdlík.


Parádní citrusový, hořký ejl, ve vyladěném poměru. Tady nemám co vytknout.

    Festival se podle nás ve výsledku vydařil a z více jak 80 druhů piv na čepu si musel vybrat úplně každý. I když se kvůli značnému zájmu návštěvníků tvořily delší fronty a mnoho položek došlo dávno před koncem, možnost procházky po upraveném parku či areálu kláštera učinila z festivalu minipivovarů První pivní máj akci, na kterou se příští rok rádi podíváme znovu.