Přicházejí Velikonoce a pivovary se doslova předhánějí, který uvaří zelenější pivo. Stal se z něj bezmála fenomén, móda, zpestřující pivní nabídku v období kolem svátků.

    Pro "peprmintově" zabarvený nápoj tak sahají i hostinští, již se jakýchkoliv experimentů bojí jako čert kříže a zavedené velkoprodukce se drží zuby nehty. A zájem štamgastů i náhodných zákazníků "normálně nepijících pivo" jim dává za pravdu, zapříčiněné kromě puncu výjimečnosti jednoroční periodicity (a jarem) i faktorem viditelným na první pohled: barvou.

    Symbolická, výrazná zelená (povětšinou dodávaná směsí bylin - kopřiv, či barvivem chlorofyl) totiž s pivem absolutně neladí a působí natolik extrémně nepřirozeně, že vyloženě nutí k vyzkoušení, zda bude výsledek chutnat stejně podivně, jak vypadá. Většina poté překvapeně konstatuje, že jde vlastně o celkem klasické pivo… a dá si další, protože k Velikonocům tohle patří a unikátnost tak omluví i jeho zvýšenou konzumaci, že? Samozřejmě teď trochu ironizuji. :-)

    V Čechách nejznámějším a nejrozšířenějším (vzhledem k výstavu 4,5 tisíce hektolitrů, plus dalších 510 pro Slovensko) asi ještě dlouho zůstane ono lakonicky pojmenované "Zelené pivo" od pivovaru Starobrno.  13° bylinný speciál (5,6% alkoholu) se vaří již 14 let a provází ho i menší aférka z roku 2012 v podobě pokuty za klamání spotřebitele, jelikož lákalo na "jako oko v hlavě sládky střežené tajemství přídavku bylinného výluhu, díky kterému získává svou zelenou barvu", jen aby se ukázalo, že ji ve skutečnosti získává také z likéru Blue Curacao s barvivem E133 "brilantní modř". Čili chemie, ale jak se zdá, našim uživatelům to dvakrát nevadí. :-)


A to jsem si nikdy nemyslel, že Starobrnu dám víc jak 3⭐️. Ale na dnešní mejdan sedne skvěle. Takové plné a hořké. Není to zázrak, ale prostě pije se líp než Krušovice. Asi tím, že je to třináctka 😉

    Na druhé místo v pořadí nejrozšířenějších, každoročně vařených zelených piv od průmyslových pivovarů z velkých skupin bych umístil 14° Velikonoční Krasličák (6% alkoholu) z pivovaru Jihlava (Pivovary Lobkowicz Group).


Jako jde to, obyč pitelný speciál obarvený na zeleno. Překvapivě těžko k sehnaní, pil se tu všude po (hekto)litrech. Tak zase za rok, to bohatě stačí!

    Ovšem tyto dva kousky představují jen nejviditelnější špičku ledovce. Z velkých hráčů letos poprvé připravily Velikonoční speciál i Pivovary Staropramen, na regionálnější úroveň pak zamíříme třeba v případě Pivovaru Primátor Náchod a jejich 13° Evergreen či světlého ležáku 12° Konrad Zelený král Pivovaru Liberec-Vratislavice. Zelenou jedenáctku letos uvařili třeba v Zámeckém pivovaru Břeclav, Rebel velikonoční v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod, Velikonoční zelené ve Strakonickém Dudákovi, Zelenou Karkulku 13° v Podklášterním pivovaře Třebíč, Kynšperského Zajíce 12° v Kynšpeském pivovaru, Velikonoční ležák 12° v Chotěboři, Zeleného Beránka 13° v Líšeňském pivovaru, Zeleného medvěda 11° v Berounském medvědovi, vlastní Zelené pivo v Pivovaru Moravský Žižkov. Tím už se dostávám k minipivovarům a je asi všem jasné, že takto pokračovat ve výčtu bych mohl dlouho. A že se zeleně obarvený mok původně nevařil na Velikonoce, ale ke dni Svatého Patrika, připomínají svými jedenáctkami např. Litovel Patrik nebo Purkmistr Ležák svatého Patrika.


Dobre a nicim nevybocujici pivo se slusnou hořkostí a nizsim rizem, akorat obarvene chlorofylem, takze vizualne zajimave. Bylinna pachut obvykla u zelenych piv nebyla pritomna.

    A co vy, narazili jste v těchto krásných slunečných dnech na nějaká chutná a povedená, nebo naopak nepitelná a umělá zelená piva? Neváhejte a podělte se o své "picí" zážitky s námi i ostatními skrz pijto aplikaci.